מה יעלה בגורלו של אדם כאשר יהיה חלילה במצב של חוסר יכולת לקבל החלטות? מהו ייפוי כוח מתמשך? מה מטרתו ועבור מי מיועד? מתי הזמן הנכון לערוך? האם כל עו"ד רשאי לערוך? מתי (דווקא) לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך? ומה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה? כל זאת ועוד במאמר מקוצר שלפניכם.
ראשית יצוין, כי היערכות עם ייפוי כוח מתמשך, מבוססת על עקרונות חופשיים שנועדו לשים את האדם וצרכיו במרכז, קרי להעניק לכל אדם באשר הוא, את היכולת לשמור ולממש את האוטונומיה האישית, הגופנית, הכלכלית והפרטית שלו – על פי שיקול דעתו ורצונו – ובכלל זה כיבוד הווייתו של אדם, ובכך לאפשר לו לתכנן את עתידו ולשלוט עליו כפי שהוא רואה לנכון עבורו.
כאשר אנו עוסקים בייפוי כוח מתמשך חשוב להבין, כי מדובר הלכה למעשה, בהענקת הרשאה מפלוני לאלמוני לבצע פעולה או מגוון פעולות משפטיות בשם מייפה הכוח כלפי צד שלישי. כלומר, החוק בישראל מעניק לאזרח את הזכות להחליט היום, מי יטפל בו ובכל ענייניו בעתיד, כאשר תגיעה העת בו יזדקק לכך האזרח.
הלכה למעשה, ייפוי כח מתמשך הינו מסמך משפטי אשר מעניק תוקף משפטי, חוקי, מחייב ושלם, הכולל שלושה נושאים מרכזיים בחייו של הממנה (הממנה = מי שמייפה כוחו לאחר, כפי שיוסבר בהמשך):
- עניינים אישיים.
- עניינים רכושיים.
- עניינים רפואיים.
בתהליך אחד ובליווי צמוד של עורך דין בעל רישיון והסמכה מתאימה לכך, ניתן (ואף רצוי) לקבוע מראש לשארית חייו של אדם, מה יתרחש בשלב מאוחר יותר בחייו, תוך תשומת לב מלאה והיערכות כמעט לכל סיטואציה בחיים. באמצעות תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך, תינתן לאדם ולקרוביו שקט נפשי, שיקול דעת ולא פחות חשוב: ודאות.
דרך נוספת לתאר את תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך, היא כך: מאחר שהחוק בישראל מכבד את רצונו של האדם להחליט את מי ירצה למנות בבוא העת כאפוטרופוס שלו ואיך ינהגו בו בעלי האפוטרופסות בכל הנוגע לבריאותו, רכושו וענייניו האישיים, יכול אדם בעצמו (בהיותו בריא וצלול בדעתו) לקבוע מה יעלה בגורלו שלו וברכושו על ידי מיופה הכוח עליו החליט עוד בזמן שהיה מסוגל לעשות זאת ולהחליט על כך.
עוד קובע החוק בישראל, כי כל אדם, מעל לגיל 18 ובעודו כשיר לדין, יכול למנות באופן נוח, קל ופשוט (ובעלות זולה משמעותית מתהליך מינוי אפוטרופסות), לייפות כוחו של אדם אחר, לרוב קרוביו – כאשר הכל על פי בחירותו האישית ושיקול דעתו של מייפה הכוח.
מה כולל תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך?
הממנה (הוא האדם שמעניק לאחר ייפוי הכוח) מבטיח שרצונו יתגשם, וכן קובע הממנה מראש למי תהא הסמכות, כלומר על מי הוא סומך. לרוב יהא זה בן/בת אח/אחות קרוב משפחה אחר או חבר.ה קרוב.ה – הכל תוך שמירה על כבודו, פרטיותו, בריאותו, כספו ונכסיו של הממנה. לעומת הממנה, מי שמקבל את הסמכות על פי ייפוי הכוח (מכונה מיופה הכוח), פועל בדיוק על פי הוראותיו הכתובות של הממנה (נותן ייפוי הכוח), בעת עריכת ייפוי הכוח המתמשך. נזכיר, הוראות אשר ניתנו על ידי הממנה כאשר הממנה היה כשיר, בריא, צלול בדעתו ויכול היה לתת את אותן ההוראות בהתאם לרצונו, השקפת עולמו וצו מצפונו.
זאת ועוד, ניתן להחליט על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בעתיד. וכן, ניתן לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם, ומי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם. עוד ניתן לקבוע שבאותו ייפוי הכוח המתמשך, תיקבע הוראה שעל מיופה הכוח ליידע אדם אחר על פעולותיו. חשוב לציין, כי ישנן נקודות נוספות למחשבה ותכנון עתידי, אשר נבחנות יחד עם הממנה במהלך עריכת ייפוי הכוח המתמשך – הכל על פי צרכיו האישיים של כל אדם ובהתאם לנסיבות חייו הספציפיים.
כמו כן, כלל מהותי שחשוב לדעת בענייננו, כי במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, יכול אדם לקבוע מראש ובכתב הנחיות למיופה הכוח שייבחר, כיצד לנהוג, אילו החלטות בדיוק לקבל עבורו וכיוצ"ב כאמור לעיל – אך לא רק, ניתן בהחלט לקבוע גם באילו נושאים מעדיף הממנה להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת המלא בקבלת ההחלטות, בהתאם לאותן נסיבות שיהיו באותה העת (בעתיד).
איך מתבצע התהליך מבחינה פרקטית?
תהליך עריכת ייפוי הכוח המתמשך כולל לכל הפחות שני מפגשים עם עורך דין שהוסמך לכך, כאשר לרוב כל מפגש אורך מספר שעות (בהתאם לנסיבות). במהלך מפגשים אלה עם עורך הדין, מוסברים ברחל בתך הקטנה, משמעויותיו של ייפוי הכח המתמשך, מטרותיו ותוצאותיו המשפטיות והאישיות, אשר באים לידי ביטוי בכתיבת רצונותיו של הממנה (האדם אשר מייפה הכוח) במסמך.
חשוב לציין, כי בתהליך עריכת ייפוי הכוח המתמשך, לרוב יהיו נוכחים הקרובים של מייפה הכוח, עליהם יחליט הממנה את מי מהם ימנה ועל מי מהם הוא סומך. כמו כן, לרוב קרוביו של מייפה הכוח הינם חלק קרדינאלי (חשוב) ובלתי נפרד מן התהליך. על כן, במסגרת מפגש אישי עם עורך הדין נקבעים הקרובים אשר עליהם הממנה סומך, אותם הוא מכיר היטב ומהם הוא מצפה שישמשו בעתיד מיופה/יי הכח עבורו ו/או יפקחו על ייפוי הכוח במידת הצורך בעתיד. יוער, כי במידת הצורך, בענייני בריאות מסוימים ישותפו בתהליך גם אנשי מקצוע מן התחום הרלוונטי בהתאם לנסיבות העניין הספציפי, לצורך מתן חוות דעת רפואית למשל.
לאחר מפגש אישי בין עורך הדין לבין הממנה, עורך הדין מפיק מסמכים מפורטים בהתאם לדרישותיו של הממנה, ונקבע מפגש נוסף עם עורך הדין – מפגש חתימות עם כל הנוגעים בדבר (הממנה ומיופה/יי הכוח). כך, בסופו של תהליך, עורך הדין המוסמך חותם גם הוא בעצמו על המסמכים, לרבות הצהרה במקומות המתאימים והמחויבים על פי דין וכן מפקיד עורך הדין את ייפוי הכח המתמשך במקום המיועד לכך במשרד המשפטים, אצל יחידת האפוטרופוס הכללי.
מאחר שהפקדת ייפוי הכוח המתמשך מתבצעת על ידי עורך הדין המוסמך באמצעות הפקדה מקוונת למערכות המתאימות במשרד המשפטים, לאחר ההפקדה עצמה, הממנה יוכל להיכנס למערכת האפוטרופוס הכללי באמצעות סיסמה שבחר בעצמו, לבחון את ייפוי הכח שנערך בהתאם לרצונו, וכן לבצע פעולות נוספות בקשר לייפוי הכוח המתמשך.
מה ההבדל בין צוואה לבין ייפוי כוח מתמשך?
תחילה חשוב מאוד להבין, כי ההבדל העיקרי נעוץ בשאלת העיתוי. כלומר, מחד גיסא צוואה היא מסמך משפטי, המאפשר לאדם בגיר, צלול וכשיר, להורות מה ייעשה ברכושו לאחר פטירתו. מאידך גיסא ייפוי כוח מתמשך, דווקא אינו תקף לאחר פטירתו של הממנה, אלא שיפויי הכוח המתמשך חל מהמועד בו אדם לא יהיה כשיר, אינו צלול בדעתו ולא מסוגל עוד לנהל את ענייניו – הכל בעודו בחיים. יוער, כי ייתכן שייפוי הכוח המתמשך יהיה תקף עד שלושה חודשים לאחר פטירתו של אדם, זאת על מנת להקל על קרוביו בביצוע פרוצדורות מסוימות הקשורות בפטירתו, אך אין הדבר בא במקום צוואה.
במילים אחרות, ניתן להשתמש בדוגמא ביחס לרכושו של אדם. צוואה קובעת למעשה למי יעבור רכושו של אדם לאחר פטירתו. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך קובע, מי יטפל ברכוש, בבריאות ובצרכים האישיים של אדם (כל עוד האדם בחיים אך אינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו).
נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת הינה התכלית של כל אחד מן המסמכים המוזכרים לעיל. מטרתה העיקרית של צוואה להבטיח חלוקת רכוש שנצברה בחיי אדם לאחר מותו, למי יחולק ובאיזו אופן יחולק. (כאשר רכושו של מי שלא כתב צוואה, יחולק על פי כללי חוק הירושה). הווה אומר, צוואה אינה עוסקת בתקופה שאדם עדיין בחיים, ולכן לא ניתן לקבוע בה כיצד יתנהל רכושו של אדם בעודו בחיים, וגם לא ניתן לקבוע בצוואה כיצד יתנהלו חייו של אדם במישור הרפואי והאישי.
מאידך, ייפוי כוח מתמשך הינו כלי משפטי המעניק מענה לצרכים רכושיים, רפואיים ואישיים של אדם בעודו בחיים, אך אינו מסוגל לדאוג לעצמו בכוחות עצמו. קרי, בניגוד לצוואה, ייפוי כוח מתמשך נועד כלל ועיקרו לפעול כאשר האדם בחיים. יתרה מכך: ברגע שהאדם נפטר, תפקידו של ייפוי הכוח מסתיים, ואז נכנסת לתוקפה הצוואה – בכל הנוגע לחלוקת הרכוש (המכונה העיזבון).
בנימה אישית
חשוב להבהיר, כי בדומה לעריכת צוואה, מציאות החיים מלמדת אותנו, כי בנסיבות מסוימות עריכת ייפוי כוח מתמשך הינו עניין שכמעט בגדר חובה – ואפילו בעודנו בגיל צעיר יחסית. על כן כפי ש: "אל לנו לומר יהיה בסדר" כך: אל לנו לומר: "נמתין למחר" שמא מחר כבר יהיה מאוחר.
לסיכום
על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך כדין, אשר תואם הן את הוראות החוק והן את רצון הממנה (מי שמעניק ייפוי כוח למיופה הכוח), יש להיעזר בשירותיו של עורך דין בעל הסמכה מתאימה לכך וכן בעל ידע וניסיון בתחום. כמו כן חשוב לזכור, כי עריכת ייפוי מתמשך הינו תהליך חשוב, אישי ורגיש.
כל האמור לעיל נאמר בקליפת האגוז, באופן שאינו נותן מענה לכל המקרים ואינו מהווה ייעוץ משפטי. לפיכך יש להיוועץ עם עו"ד מוסמך הבקיא בתחום על מנת לבחון כל מקרה לגופו, למען קבלת שירות מסור ואישי לפי צורכי הלקוח.
בברכה,
מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך